Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Házak

Stark-házstark.jpg

Székhely: Deres

Jelmondat: Közeleg a tél

Egyéb mondás: Észak nem felejt

Hit: Régi Istenek

A Starkok az elsők leszármazottai, akik északról menekültek és a falat építették. Westeros legnagyobb, északi részén élnek, ők Észak őrzői. Jellemző tulajdonságaik a hűség és a becsület. Hajlamosak viszont azonnal kardot ragadni, ha sérelem éri őket. Harcaikat azonban szemtől szembe vívják. Szokásuk, hogy ha valakit bűnei miatt halálra ítélnek, akkor azt az hajtja végre aki az ítéletet kiszabta.

 

Targaryen-háztargaryen.jpg

Székhely: Sárkánykő

Jelmondat: Tűz és vér

Hit: A Hét Isten

Valyriai erdetű család. I. „hódító” Aegon Targaryen három sárkányával és egy kisebb sereggel indult hódító útjára, aminek következtében egyesítette a Hét Királyságot. Ezt követően közel 300 évig uralkodtak, mielőtt Robert Baratheon legyőzte őket. A Targaryenek között gyakori a házon belüli házasság, hogy megőrizzék a vérvonal tisztaságát. Valószínűleg a férfertőzésnek köszönhető, hogy a család tagjai között gyakori az őrültség. Úgy tartják, hogy egy Targaryen születésénél az Istenek feldobnak egy pénzérmét, és vagy nagyon jó uralkodó vagy őrült lesz. Robert lázadásakor a család csaknem összes tagját megölték, mindössze az utolsó király két gyermeke Visery és Daeneris maradt életben, ők viszont menekülni és bujkálni kényszerültek. Rajtuk kívül az Éjjeli Őrség egyik tagja, a nevét levetett Aemon mester maradt életben.

csaladfa.jpg

 

Lannister-házlannister.jpg

Székhely: Casterly-hegy

Jelmondat: Halld üvöltésem

Egyéb mondás: Egy Lannister mindig megfizeti az adósságát

Hit: A Hét Isten

Leszármazottai az Andaloknak. Házasságkötéssel lettek kalandorokból a Szikla Királyai. Évezredeken át, a Targaryenek hódításáig uralkodtak Casterly- hegyen. Ekkor behódoltak Hódító Aegonnak, aki ezért cserébe Nyugat őrzőjének nevezte ki a Lannister-házat. Westeros leggazdagabb családjának számítanak, mivel területükön rengeteg aranybánya található. Tywin Lannister az utolsó Targaryen király segítője volt, míg el nem árulták őket, fia, Jaime saját kezűleg ölte meg a királyt, majd lánya,
Cersei az új király felesége lett, így székhelyüket gyakorlatilag Királyvárba helyezték át.

lannisterr.jpg

 

Baratheon-házbaratheon.jpg

Székhely: Viharvég

Jelmondat: Miénk a harag

Hit: A Hét Isten

A legfiatalabb uralkodóház Westeroson, mégis ők hódították el a trónt a Targaryenektől  Robert Baratheon vezette a felkelést, amely végett vetett a Targaryenek uralkodásának. Eztán Robert lett a Hét Királyság uralkodója, így elhagyta Viharvéget. Legfiatalabb öccse, Renly maradt Viharvég ura, középső testvérük, Stannis pedig Sárkánykőé, ami a ház második számú székhelye. A Starkokhoz hasonlóan jellemző rájuk, hogy a konfliktust nem tárgyalással, hanem harccal oldják meg. A Baratheonok szélsőséges jellemekkel bírnak, éppúgy jellemző rájuk a kicsapongó életvitel, mint a kimért, rideg stílus és a tiszta fejjel való uralkodás. Erényük a szigor és az igazságosság.

 

Greyjoy-házgreyjoy.jpg

Székhely: Vas szigetek

Jelmondat: Mi nem vetünk

Egyéb mondás: Ami meghalt, nem halhat meg újra

Hit: A Vízbefúlt Isten

A Greyjoy-ok szigetlakók, jellemzően a tengereken erősek. Kereskedelemmel, de főként kalózkodással foglalkoznak. Erre utal a kifejezés, hogy a megszerzett javakért sóval vagy vassal fizetnek. Jellemző tulajdonságuk, hogy nem kötnek szövetségeket, a maguk feje után mennek, és könyörtelenül kihasználják, amikor a háborúzó felek hátországa meggyengül  Balon Greyjoy fellázadt Robert Baratheon ellen, a Vas-szigetek uralkodójának nevezte ki magát. Kezdetben a háború sikeresnek bizonyult, ám Pyke ostrománál vereséget szenvedtek. Két fia meghalt, a harmadikat, Theont pedig túszként Ned Starkhoz kellett adnia, így biztosítva továbbiakban az uralkodó iránti hűségét.

 

Martell-házmartell.jpg

Székhely: Napföld

Jelmondat: Meg nem hajol, meg nem rogy, meg nem törik

Hit: A Hét Isten

Dorne uralkodó családja. Bár mindig a Vastrónhoz voltak hűségesek, a Targaryenek nem hódították meg őket. Népét a vér, szokásaik és történelmük egyaránt megkülönbözteti a többi királyságtól A Martell-ház tagjai ismertek tüzes temperamentumukról és a harci technikájukról.Viszonylag elszigetelten élnek a Hét Királyság politikai eseményeitől, de a Lannisterekkel ellenségeskednek, miután a család egyik női tagját, Eliát az ő parancsukra erőszakolták és ölték meg.

 

Tyrell-háztyrell.jpg

Székhely: Égikert

Jelmondat: Erőssé növünk

Hit: A Hét Isten

A Síkvidék urai valamint a másik olyan család, mely nem nevezte magát királyságnak. Aegon hódítása után ők lettek Dél őrzői. A lovagi kultúra náluk a legvirágzóbb. A Tyrell-ház tudhatja magának a legnagyobb haderőt Westeroson, vagyonuk pedig majdnem felér a Lannister-ház-ház aranyával. Szövetségesül mindig olyanokat választanak, akiktől a legtöbb hasznot remélik hűségükért. Érdekességük, hogy a nők nagy becsben állnak, származásukat is a női vérvonal alapján vezetik vissza.

 

Tully-háztully.jpg

Székhely: Zúgó

Jelmondat: Család, kötelesség, becsölet

Hit: A Hét Isten

Családfájukat a Hősök Koráig vezetik vissza. Aegon hódítása alatt fellázadtak Fekete Harren ellen, majd hűséget esküdtek a Targaryen-háznak. Ekkor tette Hódító Aegon Lord Edmyn Tullyt a Folyóvidék főurává.

tullyy.jpg

 

Arryn-házarryn.jpg

Székhely: Sasfészek

Jelmondat: Hatalmas, mint a becsület

Hit: A Hét Isten

A Völgy fő háza. Jon Arryn volt Robert király segítője, a történet kezdete előtt nem sokkal mérgezték meg. Halála miatt kellett Ned Starknak Királyvárba költöznie az új Segítőként. Jon egyetlen, még kiskorú fia, Robert lett a Völgy ura, aki helyett ideiglenesen anyja, Lysa Tully (Catelyn Stark testvére) uralkodik.

 

 

Források:

https://www.westeros.hu/karakterek/hazak.html

https://www.filmtekercs.hu/teve/tronok-harca-het-a-nagy-hazak-tortenete